Wiatraczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne ciasteczka z serem

  • Łatwy

Składniki:

  • - ser biały półtłusty: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów
    - cukier: 4 łyżki

    - orzechy drobno posiekane: 0.5 szklanki
    - owoce sezonowe lub z puszki: 0.5 kilograma

Wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiatraczki 1. Z mąki,rozkruszonego sera,masła i cukru szybko zagnieść ciasto,schłodzić .Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej przez folię lub delikatnie posmarować mąką wałek bo ciasto się klei),pokroić na kwadraty i naciąć je po przekątnej (nie docinając do środka)
  • wiatraczki 2. Na środku położyć porcję owoców np.morele lub brzoskwinie,ale mogą też być jabłka ,złożyć do środka brzegi i zlepić wiatraczki,posypać siekanymi orzechami .
  • wiatraczki 3. Piec 25min w temp.200st po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy