Wiejska rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę myjemy, lekko ubijamy na 1,5-2cm. Smarujemy musztardą solą,pieprzem,papryką,majerankiem,czosnkiem,papryką.Po ok 10min kładziemy na folii i układamy boczek,pieczarki,skwarki.Zawijamy przy pomocy folii.. Oprószamy mąką.. Owijamy sznurkiem. Smażymy na smalcu.
Miedzy czasie robimy wywar warzywny.. marchew,seler ,pietruszka,osmażona cebula.. Zalane wodą z solą,stopniowo dodajemy pieprz,vegetę (można kostkę rosołową). Wywarem podlewamy łopatkę i dusimy do miękkości mięsa. Resztę wywaru gdy zmiękną warzywa ,wyciągamy cebule a resztę blendujemy. Doprawiamy wedle uznania.
Porady
Łopatkę podsmażamy na nie za dużym ogniu, dusimy też na malutkim.
Komentarze