Wiejska zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cudowne, sprawdzone, klasyczne połączenie ziemniaków i duszonego mięsa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Wiejska zapiekanka ziemniaczana

    Składniki dla około 6 osób
    - 500g mięsa mielonego
    - 4 małe cebule
    - 6 ząbków czosnku
    - 1 papryczka chilli (usuń nasionka, miąższ drobno posiekaj)
    - 250g pomidorów pelatti
    - gałązka rozmarynu oraz tymianku
    - sól
    - świeżo mielony pieprz
    - 200g świeżych pomidorów malinowych
    -1kg ziemniaków
    - ½ łyżeczki kurkumy
    - szczypta kminku
    - 50g masła
    - 250ml mleka
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - 20 dag sera żółtego

Wiejska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie, do której dodaj pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek i kurkumę – nada to ziemniakom aromatu i intensywniejszego smaku.
    Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj mleko i szczyptę gałki muszkatołowej – tworząc puree.
    Pozostałą cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, dodaj mięso, kiedy nabierze brązowego koloru dodaj posiekaną papryczkę chilli, pomidory pelatti, posiekany czosnek, siekane listki tymianku i rozmarynu. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie a całość nabierze gęstej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
    Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, dokładnie rozprowadź, na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory, następnie przykryj warstwą ziemniaków, dokładnie wyrównaj, dodatkowo wierzch posyp tartym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.

Porady

przygotowywałam w prostokątnym naczyniu żaroodpornym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy