Wiejska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie, do której dodaj pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek i kurkumę – nada to ziemniakom aromatu i intensywniejszego smaku.
Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj mleko i szczyptę gałki muszkatołowej – tworząc puree.
Pozostałą cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, dodaj mięso, kiedy nabierze brązowego koloru dodaj posiekaną papryczkę chilli, pomidory pelatti, posiekany czosnek, siekane listki tymianku i rozmarynu. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie a całość nabierze gęstej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, dokładnie rozprowadź, na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory, następnie przykryj warstwą ziemniaków, dokładnie wyrównaj, dodatkowo wierzch posyp tartym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.
Porady
przygotowywałam w prostokątnym naczyniu żaroodpornym
Komentarze