Wiejski chlebek

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 gram mąki (najlepiej typ 450)
    200 gram mąki żytniej
    10 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    100 gram jogurtu
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki octu jabłkowego
    dodatkowo :
    olej do natłuszczenia formy
    mąka do posypania stolnicy i chleba

Wiejski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże wymieszać z cukrem i 240 ml wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    2. Następnie dodać obie mąki, jogurt, sól, ocet. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    3. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Następnie uformować bochenek. Wierzch chleba można naciąć nożem. Chleb włożyć do formy żaroodpornej lub keksówki i piec w 220 stopniach przez 45-50 minut.
    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy