Wiejskie bezy

0 (0 ocen)

Fajny dodatek do mięs lub jako sama przekąska

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 seler
    por
    2 łyżki śmietany 18%
    100g sera żółtego
    25g masła
    2 żółtka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

Wiejskie bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki z selerem 1. Ziemniaki i selera obieramy i gotujemy razem w wodzie do miękkości.
  • smażenie pora 2. Pora kroimy i smażymy na masełku.
  • przed mieszaniem 3. Ziemniaki z selerem odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy przesmażony por, śmietanę, starty ser żółty, przyprawy i mieszamy na gładką masę.
  • z żółtkiem 4. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy.
  • przed pieczeniem 5. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na papier do pieczenia bezy. Wkładamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na około 20 minut (do zrumienienia).

Komentarze

Podobne przepisy