Wiejskie dziewczę w welonie

0 (0 ocen)

Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 150g chleba czerstwego
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka cukru
    1 szklanka musu jabłkowego
    100ml śmietany kremówki

Wiejskie dziewczę w welonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce.
    W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier.
    Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić.
    Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć większej salaterki lub pojedynczych .
    Następnie nakładamy warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć.
    Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy