Wiejskie jedzonko

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa jest bardzo dobra, lubiana tak przez dziecki jak i dorosłych. Szybka, tania i bardzo dobra!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 g wędzonego boczku
    2 średnie cebule
    jajko
    ogórek
    śmietana 18 %
    pieprz
    sól

Wiejskie jedzonko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki.
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnych patelniach.
    Ugotowane ziemniaki należy potłuc i połączyć z cebulką i boczkiem.
    Ogórka kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki śmietany, pieprz i sól.
    Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej , rozbijamy jajko, solimy i pieprzymy.
    Smacznego!

Porady

Żeby jajko się nie rozlało, a ładnie usmażyło z lanym żółtkiem łyżką podlewamy jajko rozgrzanym olejem.

Komentarze

Podobne przepisy