Szkockie ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tanie i smaczne

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250g zmielonych płatków owsianych (drobno) + płatki mielone do podsypywania
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
    50g smalcu/margaryny
    4-6 łyżek wrzątku

Szkockie ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki połączyć razem. W rondelku roztopić tłuszcz.
    Roztopiony tłuszcz przelać do suchych składników i dodać wrzątek.
    Zacząć wyrabiać gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm i wykrawać koła.
    Gotowe ciasteczka przekładać na blaszkę i piec w temp 180st bez termoobiegu i 160 z termoobiegiem, ok 20 min (lub mniej jeśli widać, że są upieczone i chrupkie)

Porady

Im drobniej zmielone płatki tym bardziej ciasteczka będą kruche. Do ciasta można dodać 2 pełne łyżki cukru pudru, otrzymamy wtedy słodką wersję tylko do dżemów, konfitur i miodu. Jeżeli pominiemy cukier to ciasteczka świetnie komponują się z masłem i serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy