Wielkanocna jogurtowa babka z motylkiem

0 (0 ocen)

Pięknie ozdobi wielkanocny stół.

Składniki:

  • Ciasto na motylki:
    5 jajek
    200 g cukru
    1 cukier waniliowy
    180 g mąki
    20 g kakao
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    800 g jogurtu greckiego
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    4 łyżeczki żelatyny

Wielkanocna jogurtowa babka z motylkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.
  • motylki z ciasta 2. Za pomocą foremki o kształcie motyla z wystudzonego biszkoptu wycinamy motylki. Pozostałe okruchy ciasta odkładamy na później.
  • 3. Łączymy wszystkie składniki masy oprócz żelatyny. Żelatynę należy zalać 2 łyżkami zimnej wody, a po chwili odrobiną gorącej wody i dokładnie rozpuścić, następnie dodajemy do niej kilka łyżek masy, mieszamy i przekładamy do pozostałej masy.
  • 4. Foremkę do babki wykładamy folią spożywczą, chyba że posiadamy silikonową wtedy nie musimy nic robić.
    Wykładamy do niej 1/3 masy jogurtowej, a następnie układamy kolejne motylki jeden przy drugim, tak by w efekcie ściśle przylegały do obu krótszych boków foremki. Zalewamy je pozostałą masą. Całość posypujemy odłożonym ciastem. Lekko dociskamy i chłodzimy ok. 2 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy