Wielkanocna jogurtowa babka z motylkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.
2.Za pomocą foremki o kształcie motyla z wystudzonego biszkoptu wycinamy motylki. Pozostałe okruchy ciasta odkładamy na później.
3.Łączymy wszystkie składniki masy oprócz żelatyny. Żelatynę należy zalać 2 łyżkami zimnej wody, a po chwili odrobiną gorącej wody i dokładnie rozpuścić, następnie dodajemy do niej kilka łyżek masy, mieszamy i przekładamy do pozostałej masy.
4.Foremkę do babki wykładamy folią spożywczą, chyba że posiadamy silikonową wtedy nie musimy nic robić.
Wykładamy do niej 1/3 masy jogurtowej, a następnie układamy kolejne motylki jeden przy drugim, tak by w efekcie ściśle przylegały do obu krótszych boków foremki. Zalewamy je pozostałą masą. Całość posypujemy odłożonym ciastem. Lekko dociskamy i chłodzimy ok. 2 godzin.
Komentarze