Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym

0 (0 ocen)

Tak przyrządzoną kaczkę jadłam u rodziny w zeszłym roku na święta wielkanocne

Składniki:

  • Składniki :
    1 kaczka
    35 dag mielonej cielęciny
    2 tosty
    1/4 szklanki mleka
    1 cebula
    1 jajko
    1 puszka ananasa
    4 łyżki oleju
    1 pęczek dymki
    1 szklanka bulionu drobiowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Do zalanych mlekiem tostów dodać posiekana cebulę, mięso i jajko. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany farsz przyprawić Vegetą Mix śródziemnomorski pikantny oraz skórką cytryny. Nadziać nim kaczkę, a następnie ją zszyć. Rozgrzać olej w brytfannie i włożyć do niej kaczkę. Piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone kawałki ananasa oraz wlać sok z cytryny, bulion drobiowy i sos sojowy, Upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, sos przetrzeć, dodać dymkę i zagęścić mąką ziemniaczaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy