Wielkanocna pisanka chlebowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniale prezentuje się na wielkanocnym stole

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki
    zakwas:
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka ciepłej wody
    pozostałe składniki:
    0,75 dag mąki żytniej
    0,75 dag mąki pszennej
    2 szklanki wody
    2 szklanki serwatki lub maślanki
    5 dag drożdży
    3 płaskie łyżeczki soli
    suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
    dodatkowo do dekoracji:
    ziarna np. słonecznik, siemię lniane, mak
    orzechy
    suszone owoce

Wielkanocna pisanka chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u3v69s 1. Składniki na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h. Najlepiej zrobić zakwas wieczorem a rano zarobić chleb.
    Po upływie 12 h do zakwasu dodajemy 2 szklanki mąki żytniej, wodę i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, serwatkę , zioła i sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1h. Jeśli zaczyn wyrośnie wcześniej , skracamy czas oczekiwania. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, przerabiamy i układamy w blaszce o kształcie pisanki. Wierzch chleba spryskujemy wodą z cukrem lub miodem i dekorujemy suszonymi owocami i ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, pieczemy w 170 stopniach około 1h.

Porady

Do chleba możemy dodać również świeże zioła i dowolne ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy