Wielkanocne ciastka pisanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche ciastka waniliowe z lukrem nakrapiane tak aby przypominały "wzór" na przepiórczych jajkach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g masła
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Lukier:
    1 duże białko
    180 g pudru
    sok z cytryny
    kolorowe barwniki spożywcze
    1 łyżeczka spirytusu

Wielkanocne ciastka pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy wszystkie składniki na ciastka do misy robota i hakiem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze ręką, aby ciasto było gładkie i jednolite. Zagniatamy kulę i chłodzimy 30 min w lodówce. Wałkujemy cienko i wykrawamy ciastka. Pieczemy na rumiano.
  • 2. Ucieramy białko z pudrem ok 30 min. Dodajemy sok z cytryny. Barwimy na różne pastelowe kolory, dodając odrobinę - na czubek wykałaczki- barwnika spożywczego. Dekorujemy ciastka.
    Mieszamy szczyptę brązowego barwnika z łyżeczką spirytusu i nakrapiamy polukrowane ciastka pędzelkiem. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy