Wielkanocne jajka z galaretki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

urocze wielkanocne jajeczka z galaretki

  • 60 min

Składniki:

  • 6 skorupek po jajkach
    0,5 l bulionu warzywnego
    4 łyżeczki żelatyny
    mieszanka warzyw (groszek, kukurydza, papryka)
    kilka plasterków szynki konserwowej
    natka pietruszki

Wielkanocne jajka z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować skorupki od jajek np. po wykorzystaniu jajek do jajecznicy czy ciasta - zrobić nożem małą dziurkę na czubku jajka, wylać jajko, skorupkę umyć i wysuszyć.
    Bulion podgrzać (ma być gorący, ale nie wrzeć), dodać do niego żelatynę i dobrze wymieszać, odstawić do ochłodzenia.
    W skorupki nakładać pokrojoną szynkę, warzywa i natkę.
    Zalać letnim/chłodnym bulionem i włożyć do lodówki w celu stężenia (trzymać jajka w pojemniku na jajka lub specjalnych plastikowych komorach do jajek z lodówki).
    Przed podaniem obrać i podawać np. na sałacie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Komentarze

Podobne przepisy