Wielkanocny mazurek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, kolorowy, doskonała dekoracja wielkanocnego stołu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g margaryny
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 opakowanie mleka w proszku ( nie granulowane )
    Kilka paczek herbatników
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    dowolne dekoracje

Wielkanocny mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę z margaryną i cukrem, mieszamy aż się rozpuści.Rondelek zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku.
    Całość mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. W małej blaszce układamy część herbatników, na nie wykładamy połowę masy, na niej układamy kolejną warstwę herbatników , resztę masy i ponownie herbatniki, całość lekko dociskamy. Odstawiamy do stężenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej , wylewamy na wystudzony mazurek, gdy czekolady stężeją, dowolnie dekorujemy.

Porady

Do masy możemy dodać dowolne bakalie lub pokrojoną drobno czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy