wielkie oczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Upieklam pierwszy raz na swoje urodziny i wszystkim bardzo smakował

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto pierwsze
    1/2kg maki
    1 margaryna
    4 zoltka
    5 lyzek smietany
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 niespelna szklanka cukru pudru
    2 lyzki kakao
    12 rodzynek takie wieksze
    12 wisni
    1 cale male powidlo sliwkowe
    Ciasto drugie
    Biszkopt
    6 jaj
    Szklanka cukru
    Szklanka maki
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    Masa rozowa
    1 galaretka czerwona
    1 cukier waniliowy
    8 lyzek pudru
    1/2litra jogurta naturalnego

Wielkie oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto pierwsze z margaryny,zoltek,proszku,smietany,maki icukru zagniesc ciasto,podzielic na 2 czesci,jedna rozwalkowac na blache i posmarowac powidlem,do drugiej dodac kakao i jeszcze raz wyrobic,podzielic takby wyszlo 24 kulki do kazdej z nich dac rodzynke,orzech lub wisnie ja dalam rodzynki i wisnie,ulozyc na ciasto z powidlem,upiec 35 minut w temp.175 stopni.Biszkopt bialka ubic z cukrem,dodac zoltka,make z proszkiem i delikatnie wymieszac,wlac na blache upiec 30 minut w temp.180 stopni.Masarozowa,galaretke rozpuscic w szklance goracej wody,zostawic by troche stezala,jogurt ubic z cukrami i dac galaretke,wymieszac i gdy stezeje wylac na ciasto pierwsze,na mase biszkopt,posypac pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy