Wieńce z dżemem z aronii

0 (0 ocen)

Drożdżowe zawijaski z dżemem, z kubkiem kakao smakują najlepiej.

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki mleka 3.2 %
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    60 g masła
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    200 g dżemu z aronii
    50 g płatków migdałowych
    cukier puder do posypania

Wieńce z dżemem z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto
1. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Gdy drożdże zaczną pracować dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy i sól. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec partiami dodać rozpuszczone masło. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Ciasto z nadzieniem 2. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55 / 30 cm. Posmarować dżemem i posypać płatkami.
  • Składanie ciasta 3. Złożyć dwa razy.
  • Krojenie drożdżówek 4. Złożone ciasto pokroić na 10 części.
  • Wieńce na blaszce 5. Każdą część zwinąć spiralnie 2-3 razy, zlepić końce i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe wieńce 6. Piec 15 min. w temp. 190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy