Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, sól, mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąkę.
Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, do podwojenia objętości. (ok 1-1,5 godz)
Po tym czasie ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić
2.Ciasto rozwałkować na duży placek( wielkość dużej blachy) , posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami.
Zwinąć na kształt rolady.
3.Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty.
Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt okrągłego wieńca i ułożyć na uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manna formie.
4.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do napuszenia, ok pól godz.
Piec w temp 190 stop C przez 20-25 min.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze