Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym

0 (0 ocen)

Idealnie mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki pszennej
    30 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
    4 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli
    1/4 szkl cukru
    90 g masła, roztopionego i przestudzonego
    cukier waniliowy

    NADZIENIE:
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    pół szkl syropu klonowego
    5 łyżek cukru
    3 łyżeczki cynamonu

Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, sól, mleko wymieszane z resztą składników.

    Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąkę.

    Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, do podwojenia objętości. (ok 1-1,5 godz)

    Po tym czasie ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić
  • 2. Ciasto rozwałkować na duży placek( wielkość dużej blachy) , posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami.
    Zwinąć na kształt rolady.
  • 3. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty.
    Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt okrągłego wieńca i ułożyć na uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manna formie.
  • 4. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do napuszenia, ok pól godz.
    Piec w temp 190 stop C przez 20-25 min.
    Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy