Wieniec drożdzowy z fasolką , papryką i serem

0 (0 ocen)

Lubię ciasto drożdżowe, na słodko ale i słono. Gdy piekę takie drożdżówki od razu na myśl przychodzi mi moja babcia, która piekła mi je podczas wakacji.

Składniki:

  • ciasto:
    25 g drożdży
    jajko
    szklanka ciepłego mleka
    3 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    łyżeczka soli
    100 g roztopionego masła
    dodatkowo:
    150 g sera gouda
    2 papryki żółtka i czerwona
    300 g żółtej fasolki szparagowej
    sól, pieprz

Wieniec drożdzowy z fasolką , papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy , dodajemy mleko, cukier i sól. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy aż urośnie.
  • 2. Warzywa myjemy, fasolkę gotujemy do miękkości, a paprykę kroimy w kostkę.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy silikonowej wykładamy połową ciasta. Wysypujemy na to warzywa i ścieramy ser, doprawiamy. Przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy rogi aby ciasto się zlepiło i warzywa nie wypłynęły.
  • 4. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Porady

Podajemy z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy