Lubię ciasto drożdżowe, na słodko ale i słono. Gdy piekę takie drożdżówki od razu na myśl przychodzi mi moja babcia, która piekła mi je podczas wakacji.
Składniki:
ciasto:
25 g drożdży
jajko
szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
100 g roztopionego masła
dodatkowo:
150 g sera gouda
2 papryki żółtka i czerwona
300 g żółtej fasolki szparagowej
sól, pieprz
Wieniec drożdzowy z fasolką , papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy , dodajemy mleko, cukier i sól. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy aż urośnie.
2.Warzywa myjemy, fasolkę gotujemy do miękkości, a paprykę kroimy w kostkę.
3.Ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy silikonowej wykładamy połową ciasta. Wysypujemy na to warzywa i ścieramy ser, doprawiamy. Przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy rogi aby ciasto się zlepiło i warzywa nie wypłynęły.
Komentarze