Wieniec drozdzowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobic zaczyn z drozdzy,1/3 szklanki cieplego mleka i 1 lyzeczki cukru.
2.Do misy przesiac make,dodac szczypte soli i wymieszac,dodac zaczyn z drozdzy,reszte mleka,aromat ,jajka i sklarowane maslo,wymieszac wszystko dokladnie ,wyrobic krotko na desce ,przeniesc do miski,okryc folia i sciereczka-odstawic w cieple miejsce na 2 godz.
3.Mak z puszki przelozyc do miski ,dodac bialko jajka i orzechy -- dokladnie wymieszac lyzke i odstawic do lodowki.
4.Wyrosniete ciasto wyrobic ponownie i rozwalkowac na prostokat.
5.Na dlonie wlac nieco oleju roslinnego i pokryc nic dokladnie powierzchnie ciasta,potem posypac wiorkami z migdalow i lekko je docisnac.
6.Pokryc prostokat drozdzowy masa makowa i zawinac w rolade.
7.Zawinac nastepnie wieniec,zamknac jego konce i ponacinac nozyczkami jego brzeg.
Piec w piekarniku w temp.180 st C przez 35 min
Porady
Aby masa makowa nie odchodzila od ciasta nalezy rozwalkowane ciasto pokryc niewielka iloscia oleju roslinnego i na to mase makowa.
Komentarze