Wieniec wielkanocny z jajkiem i oliwkami

0 (0 ocen)

Smaczna pieczeń wieprzowa urozmaicona jajkiem gotowanym i oliwkami. Może być ciekawą dekoracją świątecznego stołu.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    100g oliwek zielonych
    3 ugotowane jajka na twardo
    1 jajko surowe
    kajzerka
    cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz

Wieniec wielkanocny z jajkiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrój jajka i osącz oliwki 1. Ugotowane jajka ostudź, obierz i drobno pokrój. Oliwki osącz, cebulę i czosnek posiekaj.
  • składniki 2. Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę, czosnek i natkę. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • rozłóż oliwki 3. Formę silikonową (z kominem na babkę) wyłóż połową masy mięsnej. Rozłóż pokrojone jajka i oliwki, posyp koperkiem i wyłóż pozostałe mięso. Dociśnij i wyrównaj. Pieczeń piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawaj na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy