Wieniec ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne wilgotne ciasto ze śliwkami

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna Kasia: 200 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - śliwki: 10 sztuk
    - cukier puder: 1 szklanka
    - sok śliwkowy: 3 łyżki
    - śnieżynki cukrowe: 1 łyżka

Wieniec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Stopniowo dodawać po jednym jajku nadal ucierając.
    Następnie wsypać jedną szklankę mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
    Wymieszać, dodać drugą szklankę mąki i drugą łyżeczkę proszku do pieczenia.
    Masę wyłożyć do tortownicy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
    Umyte śliwki wypestkować, pokroić na połówki, posypać mąką i wetknąć dookoła kominka w ciasto.
    Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
    Z cukru pudru i soku zrobić lukier.
    Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać śnieżkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy