Wieprzowe klopsiki w pomidorach

0 (0 ocen)

Takie klopsiki świetnie smakują z makaronem lub ryżem

Składniki:

  • ok. 800 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 bułka ( czerstwa )
    1 szk mleka
    2 jajka
    390 g pomidorów w kawałkach z czosnkiem
    390 g pomidorów w kawałkach z bazylią
    100 g koncentratu pomidorowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka szczypiorku
    do smaku :
    sól
    pieprz
    chili
    cukier

Wieprzowe klopsiki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
    Bułkę namoczyć w mleku.
    Dodać jajka i namoczoną ale odciśniętą bułkę, doprawić do smaku i wyrobić masę.
    W szerokim rondlu rozgrzać olej.
    Z masy mięsnej formować małe klopsiki i układać je na tłuszczu.
    Smażyć na rumiano z każdej strony.
    Następnie wlać pomidory i dodać koncentrat i dusić 10 minut.
    Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, zagotować i podawać z makaronem lub ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy