Takie klopsiki świetnie smakują z makaronem lub ryżem
Składniki:
ok. 800 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 bułka ( czerstwa )
1 szk mleka
2 jajka
390 g pomidorów w kawałkach z czosnkiem
390 g pomidorów w kawałkach z bazylią
100 g koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
do smaku :
sól
pieprz
chili
cukier
Wieprzowe klopsiki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku.
Dodać jajka i namoczoną ale odciśniętą bułkę, doprawić do smaku i wyrobić masę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej.
Z masy mięsnej formować małe klopsiki i układać je na tłuszczu.
Smażyć na rumiano z każdej strony.
Następnie wlać pomidory i dodać koncentrat i dusić 10 minut.
Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, zagotować i podawać z makaronem lub ryżem.
Komentarze