wieprzowy zawijas

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

cała moja rodzina uwielbia ta potrawe

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa bez kości z szynki, 20 dag mięsa mielonego, 3 jajka, 5 łyżek mąki, 8 pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek

Wieprzowy zawijas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. szynke umyć,osuszyć ręcznikiem.Następnie rozciąć tak,aby mozna ją było rozłożyć jak książkę,całość rozbic trochę tłuczkiem,oprószyć solą,pieprzem i majerankiem,odstawic na godz w chłodne miejsce.Mięso mielone doprawic sola,pieprzem i majerankiem,dobrze wymieszać.Cebule pokroic w cienkie piórka,czosnek przepuścić przez praske,pieczarki umyć i pokroic w cienkie plastry.Z jajek,mąki i przypraw zrobic ciasto na omlet,usmażyć placek o wielkości rozłożonej szynki.Położyć go na mięsie,rozsmarować na nim mięso mielone,a nastepnie pieczarki,wierzch posypać cebulą i czosnkiem,wszystko zwinąć jak roladę.Gotową obwiązać mocno nitka,wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp 200-230 st około 1h20min

Komentarze

Podobne przepisy