Wieśkowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sekretem zapiekanki jest dobrze doprawione mięso. Pomimo prostych składników, jest po prostu pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu "kokardki"
    500g mięsa mielonego
    1/2 opakowania mrożonki "Bukiet jarzyn"
    20 dag żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    przyprawa Delikat do mięs
    pieprz
    zioła prowansalskie

Wieśkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente.
    Warzywa wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok. 5 min.
  • 2. Podsmażyć mięso, dodając 2 łyżki Delikatu, pieprz wedle uznania, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć dopóki woda całkowicie nie odparuje.Dodać mięso do ugotowanego makaronu i wymieszać.
  • 3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
    Naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Wyłożyć warstwowo połowę makaronu z mięsem, następnie odsączone z wody warzywa, resztę makaronu wymieszanego z mięsem.
    Na wierzch posypać startym żółtym serem i posypać ziołami.
    Zapiekać około 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy