Mieszkam na osiedlu w pobliżu lasu, więc na grzybobranie mam niedaleko. Mój syn Artur często towarzyszy mi w poszukiwaniu aksamitnych łebków w ściółce leśnej.
Składniki:
1 kg grzybów
25 dag świeżego boczku
cebula
10 dag masła
5 dag smalcu
mała bułka
jajko
10 dag włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)
sól
pieprz
majeranek
liść laurowy
gałka muszkatołowa
mielony imbir
Pasztet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek, włoszczyznę i liść laurowy gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Boczek wyjmujemy. W powstałym wywarze namaczamy bułkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce smalcu na
złoto. Boczek, cebulę i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa.
2.Grzyby oczyszczamy, myjemy i 2-3 razy przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do masy i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i imbirem. Wbijamy jajko i mieszamy.
3.Na patelni roztapiamy masło i resztę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy masę i dusimy około 20 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze