Wiewiórka

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 6 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    2 - 3 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę
    1 szklanka orzechów pokrojonych

Wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temp. 180*C (do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem). Wystudzone ciasto dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy