Tradycyjne danie które od zawsze gości na moim wigilijnym stole. Pierożki są wyborne, idealne do kompotu wigilijnego. Dobrze wpływają na trawienie wieczerzy wigilijnej :)
20 min
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wyrobić tak żeby odchodziło od reki ale żeby nie było zbyt suche. Uformowac z niego kule, którą nakryc głebokim i gorącym talerzem zdjetym z garnka z gotującą sie woda. Odczekac 10 minut - wten sposób ciasto bedzie bardziej kleiste i lepiej sie połączy.
2.Ciasto rozwałkowac na stolnicy, pokroic nożem w kwadraty około 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadracie ułożyc śliwke i skleic przeciwstawne rogi tak aby powstały trójkąty. Gotowac w wodzie aż wypłyną na wierzch. Polac roztopionym masłem.
Komentarze