Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne danie które od zawsze gości na moim wigilijnym stole. Pierożki są wyborne, idealne do kompotu wigilijnego. Dobrze wpływają na trawienie wieczerzy wigilijnej :)

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szklanki gorącej wody
    szczypta soli

    opakowanie suszonych śliwek

Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrobić tak żeby odchodziło od reki ale żeby nie było zbyt suche. Uformowac z niego kule, którą nakryc głebokim i gorącym talerzem zdjetym z garnka z gotującą sie woda. Odczekac 10 minut - wten sposób ciasto bedzie bardziej kleiste i lepiej sie połączy.
  • 2. Ciasto rozwałkowac na stolnicy, pokroic nożem w kwadraty około 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadracie ułożyc śliwke i skleic przeciwstawne rogi tak aby powstały trójkąty. Gotowac w wodzie aż wypłyną na wierzch. Polac roztopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy