Winna pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

Pisać nie chce mi się ;) jak ktoś spróbuje to powie czy chodzi się wężykiem czy nie hihi ^^

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    Na marynatę mięsa:
    200 ml wina białego półwytrawnego
    1 płaska łyżeczka suszonych chili w płatkach
    1 duży ząbek czosnku (jak są małe to dwa)
    olej do wysmarowania grilla
    sól morska świeżo mielona wg.uznania (ja dałam jedną płaską łyżeczkę)

Winna pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia/miski wlać wino,dodać pokruszone płatki chili ,obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.Całość wymieszać.
  • kroimy pierś lekko w poprzek 2. Piersi umyć,osuszyć i pozbyć się błonek i polędwiczek. Pokroić na grubsze plastry lekko w poprzek.
  • marynujemy 3. Kawałki mięsa dodać do winnej marynaty,przykryć i włożyć do lodówki na minimum 3h.
  • grillujemy 4. Grill rozgrzać , posmarować za pomocą pędzelka olejem, wyjąć mięso z marynaty ułożyć na ruszcie i grillować mięso kilka chwil z każdej strony . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy