Nie ma co się obawiać wątróbki, trzeba ją umiejętnie przyrządzić .
25 min
Składniki:
Na 4 kokilki (8 cm)
17 dag wątróbki drobiowej
10 dag zielonych winogron bezpestkowych
300 ml wody lub soku winogronowego
2 łyżki soku z cytryny i łyżka skórki z cytryny
szczypta imbiru
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka żelatyny
pieprz cytrynowy, sól
Winogrona z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy i chwilę przesmażamy na patelni.
Ja smażyłam na odrobinie smalcu .Nie przyprawiamy.
Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik.
Gotujemy wodę z skórką i sokiem cytrynowym, dodajemy cukier i imbir.
Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy saganek z ognia i wsypujemy 1 łyżkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przekrawamy każde winogrono na pół.
Wątróbkę dokładnie solimy i pieprzymy.Potem kroimy na mniejsze kawałki.
Na dno każdej kokilki wykładamy po kilka winogron , i wątróbek i wszystko zalewamy tężejącą galaretą.
Odstawiamy do lodówki.
Porady
Galaretkę przelewam przez sitko. Jeśli robimy z sokiem nie dodajemy wtedy cukru.
Komentarze