Skoro w ogrodzie winogrono obrodziło, nie sposób nie upiec z jego udziałem ciasta.Skoro ma być coś słodkiego upiekłam tartaletki. Wszystkim bardzo smakowały, więc do przepisu na pewno wrócę jeszcze nie raz.
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag mąki pszennej,
• 15 dag margaryny,
• 8 dag cukru pudru,
• 3 żółtka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek,
• 1-2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta kruchego)
Dodatkowo:
• Około 2 kiście ciemnego winogrona
Winogronowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
Komentarze