Winogronowe tartaletki

0 (0 ocen)

Skoro w ogrodzie winogrono obrodziło, nie sposób nie upiec z jego udziałem ciasta.Skoro ma być coś słodkiego upiekłam tartaletki. Wszystkim bardzo smakowały, więc do przepisu na pewno wrócę jeszcze nie raz.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej,
    • 15 dag margaryny,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

    • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek,

    • 1-2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta kruchego)
    Dodatkowo:
    • Około 2 kiście ciemnego winogrona


    Kruszonka:
    • 120 g mąki,
    • 50 gram cukru kryształu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 60 gram masła

Winogronowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie 1.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
  • nałożenie kaszy 2. Wylepione tartaletki posypujemy delikatnie kaszą manną.
  • nałożenie owoców 3. Na kaszkę wykładamy po kilka „koralików” winogrona.
  • przed pieczeniem 4. Winogrono posypujemy kruszonką.
    Całość pieczemy około 15-20 minut w 180°C.

    Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
  • 5. KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy