Wiosenna babka tulipan

0 (0 ocen)

Babka tulipan jest łatwa w przygotowaniu i bardzo efektowna, będzie smaczną i piękną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki oleju
    1 kostka masła (170 g)
    6 jajek
    1/2 szklanki maku
    cukier waniliowy
    1 torebka kisielu cytrynowego
    1 torebka kisielu malinowego
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    tłuszcz i bułka tarta do formy

    Dekoracja:
    zielony lukier
    kolorowe kwiatki z opłatków

Wiosenna babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać małym strumieniem olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć mieszając już drewnianą łyżką.
    Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy a do ostatniej mak.
    Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Warstwy ciasta nakładać na siebie w dowolnej kolejności, a na końcu przeciągnąć ostrym nożem przez środek wylanych warstw ciasta. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić.
    Polać zielonym lukrem i ozdobić kwiatkami i listkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy