Wiosenna sałatka

0 (0 ocen)

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo tęsknię za świeżymi warzywkami z działki. Można sobie pomarzyć robiąc taką sałatkę.

Składniki:


  • sałata ( kilka liści )
    1 jajko ( ugotowane na twardo )
    2 rzodkiewki
    świeży ogórek ( kilka plastrów )
    3 plastry polędwicy sopockiej
    2 plastry pomidora
    szczypiorek
    natka pietruszki
    Sos :
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki octu jabłkowego
    miód do smaku
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka ostrej musztardy

Wiosenna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka wiosenna 1.
    Ugotowane na twardo jajko umieścić między pięcioma patyczkami do szaszłyków.
    Końce złączyć i obwinąć je gumkami, włożyć do woreczka i przechowywać w lodówce kilka godzin.
    Potem delikatnie usunąć gumki i patyczki a jajko pokroić w plastry.
  • 2. Składniki sosu dokładnie wymieszać a ilość przypraw dodać według własnego smaku.
    Umyte i osuszone liście sałaty ułożyć na talerzu, jeśli są duże porwać na kawałki.
    Rzodkiewki, plastry ogórka i pomidora pokroić i ułożyć na sałacie.
    Plastry polędwicy przekroić na pół i zwinąć w rożki a potem także ułożyć na sałacie i w każdy rożek wetknąć paseczki szczypiorku i natki.
    Na koniec ułożyć pokrojone jajko i polać przygotowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy