Wiosenna sałatka nicoise - zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing

0 (0 ocen)

Autorem przepisu jest Szef Maciej Majewski restauracji Le Victoria Brasserie Moderne w Warszawie

Składniki:

  • Tuńczyk
    Tuńczyk świeży -800g
    Oliwa-50ml
    Sól,pieprz

    Mus avocado
    Avocado—400g
    Sok z cytryny-50ml
    Mleko -80ml
    Sól,pieprz

    Żółtko tempura
    Jajo-10szt
    Mąka tempura-80g
    Olej roślinny- 500ml

    Dodatki
    Pomidorki cherry-200g
    Groszek zielony-300g
    Bób-300g
    Fasolka zielona- 600g
    Oliwki czarne-300g
    Cebula czerwona krążki-80g
    Liście szpinaku-40g
    Sałata rzymska-800g
    Sos vinaigrette-200ml

    Puder z oliwek
    Oliwki czarne-200g

Wiosenna sałatka nicoise - zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyk: Tuńczyka pokroić na kawałki i podsmażyć tak aby w środku był surowy
  • 2. Mus z avocado: Avocado obrać, zmiksować w thermomixie z dodatkiem mleka, soku z cytryny i przypraw. Przełożyć do worka i zawakować
  • 3. Dodatki: Upiec w piecu pomidorki cherry. Ugotować bób i obrać. Ugotować groszek i fasolkę zieloną . Wyciąć środki sałaty rzymskiej . Wszystkie warzywa skropić sosem vinaigrette
  • 4. Żóltko tempura: Jajko ugotować w 65˚C przez 1h. Wyjąć żółtko i usmażyć w tempurze
  • 5. PREZENTACJA Na talerzu wyszprycować mus z awokado. Ułożyć serca sałaty rzymskiej. Rozłożyć warzywa , udekorować krążkami cebuli. Ułożyć płatki tuńczyka , liście szpinaku i oliwki. Usmażyć żółtko w tempurze i przekroić na pół. Posypać pudrem z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy