1 x podwójne podpiersie z kurczaka
przyprawa kebab-gyros , olej
5jajek ugotowanych na twardo
ok. 5 łyżek majonezu + 3łyżki ketchupu
puszka czerwonej fasoli
cebula
młoda kapusta pekińska
majonez
200g żółtego sera w kostce
2 żółtka (na twardo)
kilka rzodkiewek na dekrację
Wiosenna sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać obficie przyprawą kebab- gyros ok. 1h przed smażeniem. Na odrobinie oleju usmażyć kawałki kurczaka na złoto. Odsączyć z tłuszczu i ostudzić. Jajka i żółtka zetrzeć na tarce. Majonez wymieszać z ketchupem. Fasolę odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać. Kapustę pociąć w drobne paski. Ser zetrzeć na taRce. Rzodkiewkę również .
Układać kolejno od dołu w szklanym naczyniu: mięso, 5 startych jajek, majonez z ketchupem, czerwona fasola, cebula, kapusta, majonez (delikatna warstwa), żółty ser, żółtka i rzodkiewki na ozdobę wraz z małymi kawałeczkami zielonych liści kapusty.
Komentarze