Wiosenna salatka z camembertem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo lekka, a zarazem pożywna sałatka, która powstała spontanicznie i podbiła moje serce. Polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • Dla jednej osoby:

    35g świeżej rukoli
    1 krążek sera camembert
    8 średnich truskawek świeżych
    1 małe jajko
    1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
    1/2 szklanki włoskich orzechów
    4 łyżki słonecznika łuskanego
    2 łyżki płatków migdałów
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    olej do smażenia sera


Wiosenna salatka z camembertem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panierujemy ser 1. Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić.
  • Camemberta smażymy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach 2. Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy