Wiosenna sałatka z kuskusem i polędwicą

0 (0 ocen)

Za oknami coraz słoneczniej i cieplej więc pora zacząć jeść lekkie i pyszne a co najważniejsze kolorowe sałatki. Serdecznie zapraszam:)

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy kuskus
    100 g pekinki
    2 duże rzodkiewki
    1/4 cebuli czerwonej
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    1/3 wężowego ogórka
    50 g polędwicy sopockiej
    2 łyżki octu
    2 łyżki śmietany 12%
    sól,pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z kuskusem i polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus przełożyć do miseczki, zalać 3 łyżkami wrzątku i zostawić pod przykryciem na około 5-8 minut. Następnie rozwarstwić widelcem.
  • składniki sałatki 2. Warzywa opłukać i osuszyć.
    Pekinkę drobno poszatkować. Przełożyć do miski i dodać kaszę. Cebulkę drobno poszatkować. Rzodkiewkę pokroić na kawałki średniej wielkości.
  • dodać kukurydze 3. Kukurydze odsączyć z zalewy, przepłukać i osuszyć. Dodać do miski. Ogórka pokroić w grubą kostkę ( ze skórką). Dodać do miski. Doprawić sola i pieprzem.
  • 4. W osobnej miseczce wymieszać ocet ze śmietana. Dodać do miski i wymieszać. Sałatkę przełożyć do ładnej salaterki. Polędwicę pokroić na paski i ułożyć na wierzchu sałatki. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy