Polecam bo to zaskakująco smaczne połączenie składników :-)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- świeży szpinak w liściach (młode listki, tak ze 4 garści): 1 pęczek
- truskawki świeże: 15 sztuk
- twaróg kozi (może też być też zwykły twaróg z krowiego mleka): 100 gramów
Wiosenna sałatka ze szpinakiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak i truskawki opłukać, dokładnie osączyć, z truskawek oderwać szypułki. Ułożyć po 2 garści szpinaku na talerzach, na listkach ułożyć truskawki pokrojone na ćwiartki. Wierzch posypać pokruszonym twarogiem i skropić syropem balsamicznym. Szybko, zdrowo i bardzo smacznie!
Syrop balsamiczny, tzw. glassę, można kupić w dobrych sklepach, ale można też zrobić go samemu. Trzeba wlać ok. 1 szkl. octu balsamicznego ciemnego do rondelka, zagotować i na małym ogniu odparować aż zgęstnieje. Można dosłodzić odrobiną cukru. Trzeba pamiętać, że taki syrop stygnąc jeszcze gęstnieje.
Komentarze