Za oknem wiosna, słońce wysyła radosne promienie, a natura budzi się do życia. Świat wokół jest teraz cudownie kolorowy, dlatego warto, aby nasze dania również takie były i jeszcze bardziej pozytywnie ładowały kulinarne akumulatory :)
Wiosenna surówka z młodej kapusty w sosie jogurtowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy (możemy też ją posiekać), marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy.
Jogurt grecki łączymy z majonezem, musztardą chrzanową i mlekiem, a następnie dodajemy sok z cytryny, ocet jabłkowy, cukier puder, sól i pieprz do smaku. Całość ponownie dokładnie mieszamy, a powstały sos dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw, mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Surówka smakuje najlepiej kiedy poczeka w lodówce około 2 godzin :D Życzę smacznego! :D
Komentarze