Wiosenna zupa z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Pożywne danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • młoda biała kapusta
    2 marchewki
    6 ziemniaków
    70 dag mięsa z rosołu lub ugotowanego karczku, łopatki
    2 kiełbasy np. toruńskie
    20 dag boczku
    2 duże łyżki mąki wrocławskiej
    sól, pieprz
    kucharek
    kostka rosołowa
    liść laurowy
    ziele angielskie

Wiosenna zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w słupki. Wszystko zalać 3 litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotować około 40 minut.
  • 2. Kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni teflonowej, następnie dodać do gotującej się zupy, bez wytopionego tłuszczu. Mięso z rosołu pokroić również w kosteczkę i dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i marchewka będą już miękkie, przyrządzić zasmażkę.
  • 3. Zasmażka- boczek pokroić w drobną kosteczkę, zrumienić. Dodać 2 łyżki mąki i także ją zrumienić, co jakiś czas mieszając, po czym dodać do gotującej się zupy i wymieszać. Dodać kostkę rosołową, kucharka i gotować jeszcze 5-7 minut. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy