Wiosenne bakłażany po mojemu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mamy piękną wiosnę ! Pod wpływem pięknej pogody,z wyprzedzeniem zaczęłam myślec o wakacjach...może Włochy?Grecja? postanowiłam połączyć te dwa czynniki i stworzyć wiosenną przystawkę włosko-grcką;)

  • 10 min

Składniki:

  • 1.Bakłażany 2.Pomidory(świerze lub suszone) 3.ser feta 4.oliwki 5.rukola 6.oliwa 7.zioła prowanslskie,bazylia

Wiosenne bakłażany po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory:plastry pomidora również możemy podpiec na patelni z oliwą,opruszyć ziołami,bazylią
    Ser:Zadajmy o to aby były to grube plastry sera,podłużne lub kwadratowe,takie aby można było ułozyć na nich plasterki bakłażana,pomidora.
    Rukola:pieczemy na patelni aż,zaczniemy czuć jej wyrazisty zapach.
    Oliwki:najlepiej czerne,kroimy tak aby nie uciekły z talerza,czyli kładziemy oliwkę na boku i kroimy w okręgi

Porady

Na sam spód kładziemy duży plaster sera,następnie układamy parę listków rukoli,kładziemy bakłażana,na niego znów parę liści rukoli,przykrywamy to plastrem pomidora,na to pozostałe liście i oliwki,całożś możemy polac oliwą,smacznego ; ) opis wykonania:Bakłażany: Kroimy w grubsze plasterki,lekko podpiekamy na rozgrzanej patelni z oliwą.możemy przypruszyć je ziołami prowansalskimi lub bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy