Wiosenne grillowanie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Z grillowanego mięsa można stworzyć dania wyjątkowe, wyraziste i bardzo kolorowe. Wyobraźnię kuchni wykorzystujmy i różne arcydzieła kulinarne przygotujmy. Motyl powstał z pomysłu córki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 plastry karkówki,
    1 parówka,
    2 łyżki musztardy,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    1 ząbek czosnku,
    sól, pieprz do smaku,
    szczypiorek,
    4 plasterki sera żółtego,
    2 pomidory suszone,
    ogórki konserwowe np. korzenne
    4 pomidorki koktajlowe,
    oliwki zielone i czarne,
    liście selera.

Wiosenne grillowanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę płuczemy, potem lekko tłuczkiem „tłuczemy”.
  • 2. Oliwę, musztardę, wyciśnięty czosnek, mieszamy, sola pieprzem doprawiamy. Tak przygotowaną marynatę mamy, więc karkówkę w niej zamaczamy.
  • 3. Na 1 godzinę do lodówki odstawiamy, w tym czasie grilla rozpalamy. Karkówkę i parówkę grillujemy, z pomidorków, oliwek szczypiorku i selera sałatkę „kwiat” przygotowujemy.
  • 4. Na talerzu skrzydła motyla z karkówki układamy, serduszka wycięte z sera nakładamy, tułów z parówki dodajemy, czółka ze szczypiorku i suszonych pomidorków wykonujemy.
  • 5. Całość ogórkami, szczypiorkiem ozdabiamy i wiosenne danie gotowe mamy. Smacznego.

Porady

Takie danie można przygotować na patelni grillowej w domu, niezależnie od pogody i pory roku.

Komentarze

Podobne przepisy