Wiosenne placki z cukinią i marchewką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne placki podane z kleksem kwaśnej śmietany to propozycja na wiosenny pyszny obiad czy kolację który znika w mgnieniu oka.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram marchewki
    250 gram cukinii
    250 gram ziemniaków
    1 mała cebula
    2 duże jajka
    100/120 gram mąki pszennej
    mały ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Wiosenne placki z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ,ziemniaki i cukinię obieramy, płuczemy.
    Następnie warzywa wraz z cebulą zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Mieszamy i partiami w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku.
    Przekładamy do miski dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
    Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty rumiany kolor.
    Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy