Wiosenne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz obsmażamy na maśle w wysokim garnku aż stanie się przezroczysty, mieszając go od czasu do czasu (około 3 minuty).
Wtedy zaczynamy stopniowo dolewać bulion i nie przerywamy mieszania. Jak ryż wchłonie jedną partię bulionu wtedy dolewamy następną. Postępujemy tak, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
W osolonej wodzie gotujemy na połmiekko kalafior. Ocedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, skrapiamy sokiem z cytryny.
Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy, groszek ocedzamy. Do ryżu dodajemy kalafior, groszek, szczypiorek i pietruszke, doprawiamy do smaku, dodajemy na sam koniec śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy.
Komentarze