Wiosenne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilka dni przed robieniem zajączków siejemy rzeżuchę.Najlepiej posiać ją na ręczniku papierowym złożonym w kilka warstw lub na wacie.
2.Jajka gotujemy na twardo i wyjmujemy z nich żółtka.Ucieramy żółtka z majonezem , musztardą,solą i pieprzem.
Napełniamy połówki białek masą żółtkową robiąc ''górkę'' na wierzchu.
W szpryckę nakładamy majonez i robimy głowę zajączka a tułów smarujemy musztardą (zastąpi szarą sierść zajączka).Z kopru robimy wąsy,z ziarenek pieprzu oczy a z pociętego na ukos szczypiorku uszy.
3.Rzeżuchę wraz z ręcznikiem papierowym układamy na talerzu,obcinamy ewentualnie wystające brzegi i układamy na łączce z rzeżuchy zajączki.
Dekorujemy posiekana papryką i ewentualnie kwiatami koniczynki.
Komentarze