Wiosenne zajączki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Robiłam te zajączki dla moich dzieci,były zachwycone ich wyglądem i smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    4-5 łyżek majonezu
    3 łyżki musztardy
    sól,pieprz.kilka ziarenek pieprzu czarnego
    kilka gałązek kopru
    papryka żółta do dekoracji
    rzeżucha
    kilka szczypiorków

Wiosenne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka dni przed robieniem zajączków siejemy rzeżuchę.Najlepiej posiać ją na ręczniku papierowym złożonym w kilka warstw lub na wacie.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo i wyjmujemy z nich żółtka.Ucieramy żółtka z majonezem , musztardą,solą i pieprzem.
    Napełniamy połówki białek masą żółtkową robiąc ''górkę'' na wierzchu.
    W szpryckę nakładamy majonez i robimy głowę zajączka a tułów smarujemy musztardą (zastąpi szarą sierść zajączka).Z kopru robimy wąsy,z ziarenek pieprzu oczy a z pociętego na ukos szczypiorku uszy.
  • jajeczne zajączki 3. Rzeżuchę wraz z ręcznikiem papierowym układamy na talerzu,obcinamy ewentualnie wystające brzegi i układamy na łączce z rzeżuchy zajączki.
    Dekorujemy posiekana papryką i ewentualnie kwiatami koniczynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy