Wiosenny kociołek warzywny

0 (0 ocen)

Młode warzywa + trochę rosołu = pyszna, gęsta zupa jarzynowa

Składniki:

  • 3 szklanki rosołu
    4 marchewki
    kawałek korzenia lub łodyga selera
    1 pietruszka
    1 duża kalarepa
    100 g fasolki szparagowej
    1/2 kalafiora
    sól
    1 łyżka posiekanych listków lubczyku
    1 łyżka posiekanego koperku

Wiosenny kociołek warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy. Marchewki, pietruszkę, seler i kalarepę obieramy. Odcinamy końcówki strączków fasolki. Pietruszkę i seler kroimy drobno, kalarepę w większą kostkę, marchewki w grube plasterki, fasolkę na kawałki długości 1,5-2 cm. Kalafiora dzielimy na małe różyczki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wkładamy wszystkie warzywa, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy posiekany lubczyk i koperek i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Solimy do smaku. Porcje zupy dekorujemy gałązkami koperku lub listkami lubczyku.

Porady

Zupę można zabielić śmietanką 12% lub 18%.

Komentarze

Podobne przepisy