Wiosenny kurczak z razowym penne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie i smaczne danie z kurczakiem i pysznymi warzywami. Wiosennego charakteru nadaje zieleń brokułu, natki pietruszki i szczypiorku. Z razowym makaronem potrawa staje się jeszcze bardziej syta.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    10 dużych pieczarek
    ½ puszki kukurydzy
    ½ świeżego brokułu
    1 pęczek szczypiorku
    ½ pęczka natki pietruszki
    100 g kremowego serka topionego
    1 szklanka wody
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
    Słodka czerwona papryka
    1 szklanka makaronu penne razowego
    Olej do smażenia

Wiosenny kurczak z razowym penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pieczarki, brokuł oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy