Wiosenny omlet z pokrzywami i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Doskonała propozycja na lekkie, zdrowe i smaczne śniadanie. Do przygotowania w kilka chwil.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka,
    1 pęczek świeżych pokrzyw,
    1/2 pęczka szczypiorku,
    50g masła,
    oliwa,
    sól,
    pieprz.

Wiosenny omlet z pokrzywami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pokrzyw usuwamy łodygi. Liście około 2 minut podsmażamy na oliwie.
  • 2. Szczypiorek drobno siekamy. Jajka wybijamy do miski. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy podsmażoną pokrzywę, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy jajka. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż jajko się zetnie i lekko zarumieni. Omlet delikatnie przewracamy na drugą stronę (można do tego użyć talerza) i smażymy na rumiano z drugiej strony. Gotowy omlet przekładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy