wiosenny sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zatęskniłam za wiosną. I każdego, kto tęskni za przyjemniejszą aurą zapraszam na kawałek sernika mojej mamy. Jest bardzo puszysty i lekki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    blaszka 24*35 cm
    masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    10 jajek
    20 dag cukru
    15 dag masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cytryna
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    spód:
    20 dag mąki
    5 dag cukru
    5 dag masła
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wiosenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię i dać do lodówki na godzinę.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek i wrzucać po jednym, stale miksując. Następnie stopniowo dodawać ser. Gdy masa będzie gładka dodać skórkę z cytryny. Jeśli ser będzie za mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Białka ubić z solą na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  • 3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki. Wylać masę serową. Piec godzinę w 170*C.

Porady

Sernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy