Ciasto Wisienka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mocno wiśniowe ciasto

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto I:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    pół szkl. cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka mąki ziemniaczanej
    Ciasto II:
    Wkładka kokosowo-orzechowa
    3 białka
    2 małe paczki pokruszonych herbatników
    10 dag wiórek kokosowych
    3 łyżki cukru
    15 dag orzechów włoskich
    łyżeczka proszku
    2 łyżki mąki
    Krem:
    2,5 szkl. mleka
    2 budynie wiśniowe
    3 żółtka
    1,5 margaryny
    1 szkl. cukru
    2 wiśniowe galaretki
    Dowolna polewa
    Wiśnie z nalewki

Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół. Ciasto II: Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Wymieszaną masę wyłożyć na blaszkę i piec przez ok.35-40 min w temperaturze 175 stopni. Krem: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody i odstawić do lekkiego stężenia. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z połową kostki margaryny. Wystudzić. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń, połączyć z tężejącą galaretką. Krem podzielić na 2 części. Ciasto układamy w warstwami, na początku układamy biszkopt, połowę kremu, zatapiamy w kremie wiśnie, na krem kładziemy wkładkę orzechową, kładziemy drugą część kremu i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy