Wiśnie w budyniowej chmurce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pasują do niego nie tylko wiśnie, ale też inne owoce. Latem używam świeżych, a zimą mrożonych.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    25 dag margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka c. pudru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe ( po 40 g )
    1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    30 dag wiśni bez pestek
    tłuszcz do formy

Wiśnie w budyniowej chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części ( 2/5 i 3/5, ) zamrażamy. Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta, lekko dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy 15 minut na złoto w 190 stopni. Studzimy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukry cały czas ubijając, następnie wsypujemy budynie, ubijamy dalej i wlewamy olej ubijamy do połączenia składników.
  • 3. Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy powierzchnię i układamy wiśnie (bez pestek). Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy